Kapcsolat

Wágner József

9064 Vámosszabadi, Győr-Moson-Sopron megye

Tel: +36-20/2800913
E-mail: wagnerkemence@gmail.com

Cserépkályha

A fatüzelésű és vegyes tüzelésű cserépkályha

Mázas, tűzálló kerámiából készül, különböző elrendezésű füstjáratok segítik a hő leadását. Fatüzelésű és vegyes tüzelésű kivitelben épül.

A tűztérben felszabaduló 700-800 o C-os füst hőmérséklete 150-200 o C-ra hűl, mire a kéményig elér, a kettő közötti különbséget a kályha teste nyeli el, majd ezt a hőt sugározza vissza akár 24 órán át is.

Nagy tömege miatt lassan melegszik fel, de hosszú időn át sugározza vissza a csapdába

ejtett hőt. Az átlagos súlya 1200-2000 kg között van, ez a teher 1-2 m2-nyi felületre fekszik fel, ezért bizonyos padlóburkolatok nem felelnek meg neki. Hajópadlóra, bizonyos fajta parkettákra nem építhető, közvetlenül padlófűtés fölé sem kerülhet.  

A cserépkályha méretezése

A cserépkályha tervezésénél fűtendő légköbméterenként egy fűtött csempeegységet szokás számolni. Ez egy darab középcsempét jelent, különböző elemek más-más csempeegységként számítandók. (A sarokelem pld. másfél egység, de ezt is gyártója válogatja.)

A cserépkályha méretezését befolyásolja a helyiség mérete, égtáj szerinti fekvése, a falak szigetelése, a nyílászárók mérete és állapota, a kémény típusa és belső átmérője. 

A cserépkályha kiszárítása

A cserépkályha építése során mérettől függően 100-200 liter víz kerül a szerkezetbe. Az üzemszerű használatig ezt – lehetőleg már a felépítés után megkezdve – szárítófűtéssel el kell távolítani belőle. Ez óvatos, türelmes munkát igényel, hiszen a legjobban felépített kályhát is tönkre lehet tenni a szakember utasításainak figyelmen kívül hagyásával. 

A cserépkályha füstjáratainak elkormozódása, tisztítása

A cserépkályhák járatrendszerében évek alatt pernye, korom, kátrány rakódik le, ezért azokat időnként el kell onnan távolítani. Használattól, tüzelőanyagtól függ, hogy hány évente kerüljön erre sor, de általánosságban elmondható, hogy háromévente érdemes elvégezni ezt a műveletet.

Precízen megtervezett és gondosan felépített kályhánál ez nem több két órányi elfoglaltságnál (takarítással együtt értendő), kisebb szakmai igénnyel készült kályhánál egy napba is beletelhet, és talán a helyiség is újrafestésre fog szorulni.

A cserépkályha felépítéséhez szükséges kályhacsempe gyártási ideje

Minden új kályhához egyedileg égetik a csempéket, a kandallóbetétek és szerelvényeik szintén egyedi megrendelés alapján készülnek. A tervezés előtt ezt érdemes szem előtt tartani, hiszen a kályhacsempék gyártása 1-2 hónapot, a kandallóbetéteké 2-4 hetet vesz igénybe.

A cserépkályha építéséhez használt anyagok

Samott téglát, samott lapot, kisméretű téglát, cserepet, agyagot, kályhásdrótot használunk a cserépkályha belső szerkezetének, tűzterének, járatrendszerének kialakításához.

Szigorúan tilos a használt építőanyag beépítése!

A samott: legfontosabb tulajdonsága, hogy a füstgázokból felszabaduló savas összetevőkkel szemben kémiailag közömbös, a jó minőségű samott a kályha túlfűtött állapotában is ellenáll a mechanikai hatásoknak. Meghatározott felfűtési élettartama van, melyet elérve romlani kezd az állaga, elmorzsálódik, elporlik. Ez átlagos használat mellett kb. 20 év után következik be. Egy használt samott tégláról ránézésre senki meg nem mondja a korát, ezért szigorúan tilos bontott anyagot visszaépíteni.

A cserépkályha, kandalló, kemence használata, a begyújtás

Az elkészült munka átadásakor mindenkinek pontos, alapos felvilágosítást nyújtok a tüzelőberendezés használatáról, gazdaságos működtetéséről.